Nie siedź w domu

Sondaż publiczny

Czy uważasz, że strajk nauczycieli służy oświacie, czy też szkodzi uczniom?

W numerze

Powiat
Tychy
Wydanie
Numer 15/2018

Rozmowy o „Zdrowym Sercu Śląska”

Tychy • Spotkanie z prof. Marianem Zembalą i prof. Andrzejem Lekstonem

ilustracja

W minioną środę w Pasażu Kultury Andromeda odbyło się spotkanie mieszkańców miasta i włodarzy Tychów z wybitnymi przedstawicielami śląskiej medycyny – prof. Marianem Zembalą oraz prof. Andrzejem Lekstonem. W spotkaniu, obok przedstawicieli środowiska lekarskiego uczestniczyli między innymi prezydent Andrzej Dziuba, wiceprezydent Daria Szczepańska, Mariola Szulc, prezes zarządu Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego Megrez, a także radni miejscy.

Jak podkreślał Michał Gramatyka, wicemarszałek województwa śląskiego, który prowadził spotkanie, takie wydarzenia jak to, którego tematem jest zdrowie mieszkańców Śląska w tym także Tychów, są możliwe dzięki współdziałaniu wszystkich ludzi dobrej woli, niezależnie od przynależności partyjnej czy samorządowej, którym leży na sercu zdrowie tyszan.

Więcej w papierowym lub e-wydaniu „Echa” z  11 kwietnia 2018 r.

 

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Rowery nie zastąpią samochodów, ale ….

Rozmowa z Wiesławem Bełzem, prezesem stowarzyszenia Rowerowe Katowice

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Odchodzący świat waserturmów

Od  dziesięcioleci stanowią nieodłączny  element naszego krajobrazu, a  nierzadko też punkt  orientacyjny, bo widać je  z daleka. Teraz jednak odchodzą, podobnie jak wiele innych obiektów  wczesnej epoki industrialnej. Trudno ratować każdą starą fabryczkę, ale waserturmów szkoda, bo mają szczególne piękno. Są jakieś takie dostojne. Zaś te w naszej  najbliższej okolicy najwyraźniej nie mają szczęścia do właścicieli.

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Rosole mio!

Dużo jest smaków bez których nie wyobrażamy sobie kuchni. I co ciekawe, najczęściej są to proste potrawy - jedzenie, które od zawsze nam towarzyszy i do którego najczęściej wracamy. Pamiętam jak wyjechałam z domu do akademika, myśląc, że teraz w końcu będę mogła jeść tylko to, na co będę miała ochotę. Rebelia, prawdziwa wolność, słowem: czyste szaleństwo. Pizza, zupki chińskie, hamburgery i tony słodyczy na okrągło. Nawet nie wiem jak to się stało, że pewnego dnia, po zaledwie kilku miesiącach sielanki, wykonałam ten jeden, przełomowy w życiu prawie każdego, młodego człowieka telefon - „Babciu...to jak się robi ten cały rosół”? 

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ziobro szuka mafii górniczej

Minister wie lepiej od sądu?

więcej

Partnerzy