Echo dla pań

ilustracja

Przed sylwestrem - jak "odświeżyć" małą czarną

Co roku przed Sylwestrem – gdy otwieramy szafę – z przerażeniem stwierdzamy: "ja nie mam co na siebie włożyć”! Ktoś może odpowiedzieć – „ żaden problem - idź na zakupy”! Jednak w czasie, gdy zewsząd straszą nas kryzysem i zachęcają do zaciskania pasa – niezbyt łatwo przychodzi wydawanie pieniędzy na kreację, którą ubierzemy. - być może - tylko kilka razy.

 

więcej
ilustracja

Czas się ciepło ubrać

Listopad tuż, tuż. To znak, że najwyższa pora, aby zamienić lekkie trencze i prochowce na zimowe kurtki i płaszcze. Kto jeszcze się nie zaopatrzył w ciepłe okrycie, ma teraz najlepszy czas ku temu. Handlowcy kuszą pełną ofertą kolekcji i można wybierać w mnogości fasonów i kolorów. A przy odrobinie szczęścia, trafimy na atrakcyjną promocję cenową.

więcej
ilustracja

Pielęgnacja skóry jesienią

Jesień jest idealnym momentem na wszelkie zabiegi pielęgnacyjne z zakresu kosmetologii i medycyny estetycznej. W tam czasie możemy zregenerować skórę po letnich kąpielach słonecznych i przygotować ją na niesprzyjającą zimową aurę.

więcej
ilustracja

Rozmowa z Agnieszką Ziębą, multimedalistką w kick-boxingu

Agnieszka Zięba (z domu Janosz), mężatka, mama dwóch córeczek Amelki i Agatki, dziewięciokrotna mistrzyni Polski w kick-boxingu w wersji semi–contact, dwukrotna brązowa medalistka w Pucharze Świata we Włoszech w 1999 roku, brązowa medalistka w Pucharze Świata w Debreczynie w 2000 roku, dwukrotna brązowa medalistka w Mistrzostwach Świata w Portugalii w 1999 roku, sportowiec 2000 roku w plebiscycie Echa. Na co dzień pomaga w rodzinnej firmie budowlanej i prowadzi zajęcia sportowe w klubie Tiger i Aerosun w Tychach.

więcej
ilustracja

Największa zbrodnia wobec dziecka

Kazirodztwo jest najokrutniejszym doświadczeniem człowieka. Doprowadza do totalnego spustoszenia emocjonalnego. Napastowanie seksualne ma później wpływ na każdą dziedzinę życia ofiary.

więcej

Ustawić swoje życie ?na nowo?

Psychologia to wciąż dziedzina nauki, która zaskakuje i odkrywa nowe możliwości naszego umysłu oraz tajemnice podświadomości… Czy możliwe jest, aby problemy naszych przodków skutecznie zakłócały porządek naszej egzystencji i nie pozwalały szczęśliwie ułożyć sobie życia? Okazuje się, że tak! O metodzie ustawień rodzinnych „Echo” rozmawia z psycholog Jadwigą Grech – specjalistą psychoterapii uzależnień oraz systemowej terapii rodzin.

więcej

Wakacyjne zakochanie czy miłość?

Kochać zaczynamy, gdy przestajemy być zakochani, bo wtedy, po odurzeniu wyimaginowanym i wyidealizowanym obrazem drugiej osoby, zaczynamy widzieć daną osobę z jej wadami i zaletami. Dopiero wtedy potrafimy kochać nie za coś, ale pomimo wszystko i podjąć decyzję bycia z kimś, co stanowi zobowiązanie wobec drugiego człowieka.

więcej
ilustracja

KWIATOWE SZALEŃSTWO, czyli LETNIE SUKIENKI

Wyraźnie widać, że moda na bardzo kobiece fasony i wzory wróciła na dobre. Wystarczy rozejrzeć się po ulicach, żeby mieć pewność , że kobietom sprawia dużą przyjemność możliwość podkreślania swej urody i figury.

więcej

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy