Aktualności

Informacja o Kweście 2018

Społecznie Stowarzyszenie Hospicjum im. Kaliksta 1 w Tychach

Listopad zbliża się wielkimi krokami, więc jak co roku o tej porze przygotowujemy się do Kwesty Listopadowej. W tym roku będzie to już XIX raz! Kwestujących wolontariuszy szkolnych oraz hospicyjnych będzie można spotkać w dniu 1 listopada w godz. od 8.00 do 16.00 na cmentarzach komunalnych tj. Wartogłowiec oraz Świerczyniec, na cmentarzach przy tyskich parafiach św. Marii Magdaleny, Ducha Świętego oraz w parafii pw. Matki Bożej Pośredniczki Wszelkich Łask w Urbanowicach, parafii pw.św. Bartłomieja Apostoła w Bieruniu Starym, jak również Parafii Narodzenia św. Jana Chrzciciela w Cielmicach

 

Bazy Kwesty będą się mieściły dla:

  • cmentarza komunalnego w Wartogłowcu w Zespole Szkolno Przedszkolnym nr 3
    w Tychach – Wartogłowcu,

  • cmentarza przy parafii Marii Magdaleny w bibliotece przy kościele p.w. Marii Magdaleny

  • dla pozostałych cmentarzy baza będzie się mieściła w budynku Hospicjum przy
    ul. Żorskiej 17.

  • dla cmentarza w Bieruniu baza będzie się mieściła w szkole podstawowej nr 1 w Bieruniu.

 

Dochód z kwesty zostanie przeznaczony na utrzymanie Domu Hospicyjnego
w Tychach, który powstał jako dowód wdzieczności za pontyfikat św. Jana Pawła II.

 

Zachęcamy wszystkich do włączenia się do akcji

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy