Nie siedź w domu

Sondaż publiczny

Czy uważasz, że strajk nauczycieli służy oświacie, czy też szkodzi uczniom?

Aktualności

Tyscy piwowarzy warzą piwo na medal!

Książece wraca ze srebrem z prestiżowego konkursu Good Beer

ilustracja

Najważniejszy profesjonalny konkurs piw w Polsce - Good Beer - już za nami. W tegorocznej edycji piwa warzone przez Kompanię Piwowarską zdobyły trzy medale - srebrny i dwa złote.

W kategorii ciemny lager srebro otrzymało Książęce Ciemne Łagodne. To czwarty z kolei medal dla tego wariantu Książęcego w ramach konkursu Good Beer i drugi - po brązie przyznanym podczas konsumenckiego konkursu piw towarzyszącego 48. Chmielakom Krasnostawskim -  medal w tym roku.  Drugim piwem z rodziny Książęcego, które spisało się na medal, jest Książęce IPA. W kategorii American pale ale uplasowało się ono na trzecim miejscu podium. Brązowy medal przywieziony z konkursu Good Beer uzupełnił kolekcję nagród Książęcego IPA, w której całkiem niedawno pojawiło się srebro zdobyte podczas tegorocznych Chmielaków.

- Kolekcja specjalności Książęcego to kolekcja iście medalowa. Z 15 nagród przyznanych piwom Kompanii Piwowarskiej we wszystkich edycjach konkursu Good Beer aż 13 zdobyły właśnie warianty Książęcego. Rozpiera nas duma, tym bardziej, że w tym roku walczyliśmy o uznanie międzynarodowego składu sędziowskiego. Poprzeczka była więc zawieszona wysoko. Dwa wyróżnienia to dla nas podwójna radość - mówi Leszek Popiołek, piwowar Tyskich Browarów Książęcych.

Trzeci zdobyty przez Kompanię Piwowarską medal - i zarazem drugi brązowy - decyzją jury trafił do Lecha Pils, startującego w kategorii jasny lager.

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Rowery nie zastąpią samochodów, ale ….

Rozmowa z Wiesławem Bełzem, prezesem stowarzyszenia Rowerowe Katowice

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Odchodzący świat waserturmów

Od  dziesięcioleci stanowią nieodłączny  element naszego krajobrazu, a  nierzadko też punkt  orientacyjny, bo widać je  z daleka. Teraz jednak odchodzą, podobnie jak wiele innych obiektów  wczesnej epoki industrialnej. Trudno ratować każdą starą fabryczkę, ale waserturmów szkoda, bo mają szczególne piękno. Są jakieś takie dostojne. Zaś te w naszej  najbliższej okolicy najwyraźniej nie mają szczęścia do właścicieli.

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Rosole mio!

Dużo jest smaków bez których nie wyobrażamy sobie kuchni. I co ciekawe, najczęściej są to proste potrawy - jedzenie, które od zawsze nam towarzyszy i do którego najczęściej wracamy. Pamiętam jak wyjechałam z domu do akademika, myśląc, że teraz w końcu będę mogła jeść tylko to, na co będę miała ochotę. Rebelia, prawdziwa wolność, słowem: czyste szaleństwo. Pizza, zupki chińskie, hamburgery i tony słodyczy na okrągło. Nawet nie wiem jak to się stało, że pewnego dnia, po zaledwie kilku miesiącach sielanki, wykonałam ten jeden, przełomowy w życiu prawie każdego, młodego człowieka telefon - „Babciu...to jak się robi ten cały rosół”? 

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ziobro szuka mafii górniczej

Minister wie lepiej od sądu?

więcej

Partnerzy