Sondaż publiczny

Sylwestrową Noc lubisz spędzać:

Aktualności

Muzeum prosi o pomoc tyszan

Tychy • Lokal kategorii S – podzielcie się wspomnieniami

ilustracja

Muzeum Miejskie w Tychach Apeluje: ”Czy pamiętacie restaurację Ludową na osiedlu A, Tyską na osiedlu B i kawiarnię Barbórkę na osiedlu F? A może bywaliście w Słonecznej, Astorii i Kameralnej? Podzielcie się z Muzeum Miejskim w Tychach Waszymi wspomnieniami związanymi z tymi miejscami”.

„Wasze wspomnienia pozwolą nam przybliżyć młodszemu pokoleniu historię naszego miasta i jego mieszkańców, rozwijającego się w Tychach życia towarzyskiego, a także wnętrza tyskich restauracji i kawiarń.  Wspólnie także dzięki Waszej pomocy przygotujemy wystawę, która pozwoli powspominać miejsca tak ważne dla tyszan. Przenieśmy się w nie tak odległą przeszłość i powspominajmy wspólnie wystrój wnętrza Herbaciarni Gruzińskiej, sobotnie i niedzielne wieczory karnawałowe w Józefince czy bigos po myśliwsku i karpia w galarecie w restauracji Mimoza” - czytamy w apelu.
Co tydzień na portalu społecznościowym Muzeum w cyklu Lokal kategorii S publikowane będą zdjęcia tyskich lokali gastronomicznych, które może sprowokują mieszkańców Tychów do wspomnień związanych z pokazywanymi miejscami.
Wszystkich mogących podzielić się z Muzem Miejskim swoimi wspomnieniami proszeni są o kontakt z Agnieszką Ociepa-Weiss (a.ociepa@muzeum.tychy.pl; tel.: 32 327 18 21 w. 30) lub Agatą Berger (a.berger@muzeum.tychy.pl; tel. 32 327 18 21 w. 24)

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Miśka, Ślązaczka i Twoja twarz brzmi znajomo

Bieruńska Michalina Sosna po tyskim „Kruczku”, podbija warszawskie sceny

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Bożek – przegrał ze Stephensonem

Dla wynalazcy liczy się miejsce, gdzie pracuje

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Dajmy brukselce szansę!

Z brukselką jest trochę jak ze szpinakiem, czy wątróbką – większość z nas ma związane z nimi złe wspomnienia z czasów dzieciństwa. Czemu tak się stało? Po pierwsze do niektórych smaków trzeba zwyczajnie dojrzeć, ale myślę, że najważniejszy jest jednak sposób przyrządzenia. Z tego miejsca chciałabym pozdrowić wszystkie przemiłe panie przedszkolanki, które z pełnym przekonaniem usiłowały wciskać mi i moim kolegom gorzką, rozgotowaną brukselkę... Tak być nie musi! A skoro właśnie ruszył sezon na najciekawszą i zarazem najrzadziej przyrządzaną kapustkę, to mamy okazję dać jej szansę i docenić jej walory!

 

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Święty czy podciep czyli kim jest Mikołaj

Wyobrażacie sobie, że w rocznicę urodzin papieża-Polaka ktoś – twierdząc, że to ku jego pamięci – będzie chodził ubrany w strój klauna i przedstawiał się, jako Jan Paweł II? Najdalej za dwie godziny ktoś poleci  na prokuraturę, donieść o obrazie uczuć religijnych. I w zasadzie można zrozumieć, że taka sytuacja kogoś, kto czci Jana Pawła II, bądź co bądź świętego, może obrażać. Podobnie jak ktoś, kto wciągnie na siebie skórę niedźwiedzia – i nie będzie twierdził, że jest teraz miśkiem, tylko, powiedzmy, św. Krzysztofem, patronem Tychów. To chyba też obraza uczuć religijnych, też na prokuraturę trzeba lecieć.

więcej

Partnerzy