EKO Echo

Treści zawarte w publikacji nie stanowią oficjalnego stanowiska organów

Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach

Co nas truje latem?

Smog a zdrowie

więcej
ilustracja

Rewolucja w Eko-mobilności

Region • 10 miliardów złotych na rozwój ekologicznego transportu

więcej

Program „Oddychaj powietrzem” z prestiżową nagrodą

Region • Ekologicznie Odpowiedzialni - „Eko Inspiracja”

więcej
ilustracja

Samowystarczalny energetycznie

Tychy • Park Wodny liderem ekologicznych rozwiązań

więcej
ilustracja

Smog a układ krążenia

Region • 46 000 Polaków umiera rocznie z powodu zanieczyszczonego powietrza

więcej

WFOŚiGW wesprze strażaków

Region • „Ogólnopolski program finansowania służb ratowniczych”

więcej
ilustracja

Alternatywą może być LPG

Region • Trująca niska emisja

więcej

Dzień Wiatru

Mikołów • Śląski Ogród Botaniczny

więcej

"Zielona Pracownia 2018"

Pszczyna, Region • IV edycja konkursu rozstrzygnięta

więcej
ilustracja

Dzięki środkom z UE będzie cieplej i ładniej

Mikołów • Termomodernizacje kolejnych budynków

więcej

„Ujarzmić wiatr”2018

Mikołów • Kreatywny konkurs dla dzieci i młodzieży

więcej
ilustracja

Drapieżniki ekologicznym ogniwem uzdatniania wody do picia

Goczałkowice • 760 tys. narybku wpuszczono do jeziora

więcej

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy