Byliśmy tam

Relaks, relaks, relaks!!!

Wycieczka z Diablakiem

Dokładnie taki był temat przewodni niedzielnego wyjazdu (04.02.2018r.) zorganizowanego, dla mieszkańców powiatu pszczyńskiego, przez Uczniowski Klub Sportowo – Turystyczny „DIABLAK”. Po bardzo aktywnym styczniu, w którym zrealizowaliśmy 5 imprez turystyczno-sportowych (wycieczki, zajęcia na ściance wspinaczkowej oraz kulig) tym razem za cel obrane zostały Chochołowskie Termy. Relaks na basenach termalnych przyniósł uczestnikom duże odprężenie, jednak w trakcie wyjazdu przedstawione zostały podstawowe informacja o terenie, przez który przejeżdżaliśmy, zarówno w aspekcie historycznym, jak i turystyczno-krajoznawczym. Po 3 godzinach spędzonych na termach, liczna grupa udała się do Sanktuarium Matki Bożej Fatimskiej na Krzeptówkach a następnie, po jego zwiedzeniu, na zakupy do chochołowskiej bacówki. Ostatnim elementem przed powrotem był spacer do drewnianego Kościoła Matki Bożej Częstochowskiej w Zakopanem i na Cmentarz Zasłużonych na Pęksowym Brzysku. Po bardzo szczegółowym przedstawieniu, zarówno aspektów sakralnych kościoła, jak i historii niektórych ważnych dla rozwoju Zakopanego osób pochowanych na cmentarzu, uczestnicy we własnym zakresie udali się na Krupówki, skąd wczesnym wieczorem odjechali do Pszczyny.

Dodaj swój komentarz

Wywiad

ilustracja

Czasem włącza mi się „śląski tryb”

Rozmowa z Waldemarem Cichoniem, tyskim pisarzem, autorem książek dla dzieci

więcej

Stare fotografie

ilustracja

Mąż wyrusza na wojnę

Maria Piekorz (1879-1951), szanowana akuszerka bojszowska z pierwszym mężem Grelą, który jako marynarz poległ na I wojnie światowej.

więcej

Echo historii

ilustracja

Polska nie wtedy się odrodziła!

Mało kto wie, co 11 listopada świętujemy

więcej

W naszej kuchni

ilustracja

Nie taki zwykły ten ziemniak

Wartość odżywcza kartofli jest tak duża, że mogą one – oczywiście przez jakiś czas – stanowić jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku na zdrowiu. Odmian tego niezwykłego warzywa jest około 4000, choć nie wszystkie są jadalne (większość zjadaczy ziemniaków pewnie będzie zdziwiona – jak to, jest więcej rodzajów niż młode i stare?!). Możemy spotkać odmiany białe, żółte, różowe, czerwone, fioletowe a nawet niebieskie (popularne w Irlandii). I właśnie od koloru ziemniaka zależy ilość mikroelementów
i przeciwutleniaczy. Wspólna dla wszystkich rodzajów jest niska zawartość tłuszczów i niezwykłe bogactwo węglowodanów o średnim indeksie glikemicznym. Gotowane bulwy mają więcej białka niż kukurydza i prawie dwa razy więcej wapnia. Oprócz tego maja w sobie błonnik i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, kwas foliowy i witaminy - szczególnie C.

więcej

Reportaż

ilustracja

Do Ziemi Świętej z orkiestrą symfoniczną z Bergisch Gladbach

Izrael • Projekt „Razem” niemieckich i izraelskich muzyków

więcej

Naszym tropem

ilustracja

Ograna przez radnych

Rzutem na taśmę, przed wyborami, lędzińska burmistrz próbowała tereny pod centrum sprzedać pod… Lidla

więcej

Partnerzy